Vaš pouzdan partner za POS, Bar Kod, Wireless i label rešenja

  






FREQUENTLY ASKED QUESTIONS - Često postavljana pitanja

Šta je direkt termal, a šta termal transfer štampa?

Štampači koji koriste tehniku termal transfer štampe mogu štampati na dva načina:

- koriščenjem termalno osetljivog papira
- termal transfer ribona

Kod prvih termalna glava štampa i tekstove i bar kodove na nalepnicama koje imaju termalno osetljivu površinu. To je princip u kome termalna (zagrejana) glava štampača ostavlja trag po termalno osteljivoj (osetljivoj na toplotu) nalepnici. To je tehnika štampe koju koriste bar kod štampači, digitalne vage, fiskalni štampači i faks aparati, a zove se DIREKT TERMAL TRANSFER.

Tako odštampan materijal je osetljiv na svetlost odnosno toplotu, tako da vek odštampane direkt termal nalepnice nije dug. Takođe, direkt termal bar kodove moguće je skenirati samo vidljivom svetlošću.

Da bi se odštampala direkt termal nalepnica aktiviraju se mali elementi na vrhu termalne glave, koji se zovu pikseli i koji se zagrevaju grupno ili pojedinačno od strane memorije kopjutera, zavisno od slike. U sledećem koraku nalepnica ili nelepljivi termalno osetljivi papir prolazi ispod glave štampača, a pritiska ga donji valjak. Zagrejani pikseli na glavi štampača aktiviraju termalni prelaz na površini nalepnice ili papira i slika se pojavljuje.

Da bi se postigao kvalitetan otisak u direkt termal transfer štampi potrebno je optimizovati sledeće faktore:

- jačinu glave štampača
- brzinu štampe
- pritisak pozadinskog valjka

Kod drugih, odnosno, TERMAL TRANSFER štampača termalno osetljiv ribon ostavlja trag na standardnim papirima.Ovakav otisak je dugotrajniji, a bar kod štampan ovakvom tehnikom može biti pročitan i vidljivom i infra-crveno svetlošću.

Tokom termal transfer štampe glava štampača radi isto kao kod direkt termal štampe, ali umesto da koristi termalno osetljive papire, termalno osetljiv ribon prolazi između glave štampača i nalepnice ili papira. Pozadinski valjak pritiska ribon i nalepnicu ili papir na glavu zagrejanu glavu štampača i ribon stvara sliku.

Postoje raličite vrste ribona koje odgovaraju različitoj nameni nalepnica, pa time i materijalima od kojih su nalepnice napravljene.

Da bi se postigao kvalitetan otisak u direkt termal transfer štampi potrebno je optimizovati sledeće faktore:

- jačinu glave štampača
- brzinu štampe
- pritisak pozadinskog valjka
- odabrati vrstu ribona zavisno od vrste materijala, tipa glave štampača i brzine štampe

Koliko traje isporuka?

Generalno sve proizvode drzimo na lageru, izuzev nalepnica u rolni specficnih dimenzija ili ne standardnog materijala. Proizvode možete doći odmah da podignete kod nas ili ih mozemo poslati Post Expresom danas za danas (samo za veće gradove u Srbiji) ili danas za sutra i DHL-om ako naručujete iz inostranstva. Nalepnice u tabaku mozete naći u svim bolje snabdevenim knjižarama, koje takođe držimo na lageru.

Da li može da se kupi samo po jedan tabak(list) nalepnica?

Da, naravno. U knjižarama koje prodaju naš proizvod i kod nas možete kupiti po jedan list željenih nalepnica. Cena jednog tabaka je jednaka ceni jednog tabaka iz pakovanja od 25 komada, što je naravno preporučena cena za naše dilere.

Da li štampate male količine kolor nalepnica?

Da. U našoj digitalnoj štampariji možemo da vam odštampamo i jednu kolor (CMYK) ili crno-belu nalepnicu ako želite. Za velike serije koristimo flexo štampu, jer je naravno isplativija.

Da li imate cenovnik za nalepnice u rolni?

Da i ne. Cenovnik za naše potrebe imamo, ali da bismo vam rekli konačnu cenu moramo da znamo više stvari koje utiču na formiranje cene. Moramo da znamo od kog su papira, da li su blanko ili obojene, da li su preštampavane i kolika je količina. Kada imamo sve ove parametre možemo da vam kažemo cenu. Kontaktirajte nas i rećićemo vam.

Da li imate katalog?

Besplatan katalog sa prozvodima naše firme možete naručiti u rubrici >kontakt>besplatan katalog ili skinuti na istoj adresi u pdf formatu. Što se tiče kataloga nalepnica u rolni imamo spisak oblika i veličina nalepnica za šta nas možete kontaktirati, a možete ih pogledati kod nas u show room-u.

Da li radite srebrne nalepnice?

Da, radimo srebrne nalepnice sa napomenom da se bar kodovi ne čitaju sa srebrnih i zlatnih nalepnica, zbog efekta "ogledala".

Koje formate nalepnica u rolni radite?

I pored velikog broja alata sa kojima radimo u mogućnosti smo da vam izađemo u susret sa bilo kojim oblikom i veličinom nalepnica do formata max. 250 X 304.8 mm

Copyright © CHIP . All rights reserved.